Knivbrev®

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.

Hur många föremål vill du ha slipade?


Över 35.000 nöjda kunder

Allt du behöver snabbt enkelt & tryggt

50 års erfarenhet

Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
Jag accepterar villkoren

Diamantbryne

Ett diamantbryne är en av de hårdaste skärpstål/brynen du kan finna. De fungerar lika bra på mjukare europeiska knivar som på hårdare japanska knivar. En del hävdar att de även fungerar på keramiska knivar men detta håller vi inte med om alls! Det kanske finns något undantag som fungerar men vi har aldrig sett att detta fungerar på keramiska knivar!

Precis som med våtstenar finns det diamantbrynen i olika grovlekar men däremot inte i samma spridning som för stenar som även finns i mycket hög grovkornighet (mäts i “grit”). En del diamantbrynen river av rejält och andra lite mindre. En kombination som är bra, är att ha ett grovt diamantbryne och därefter skärpa några drag på ett keramiskt bryne (eller baksidan på en porslinskopp eller tallrik). Ett keramiskt bryne tar oftast väldigt lite varför man får svårt att få till en bra skärpa om man slarvat och inte skärpt sina knivar på några veckor. Skärper man då 10-20 drag i varierad skärpvinkel är risken stor att man gör mer skada än nytt. Man rundar då av eggen och den måste åter grundslipas (blir som ett U). Med ett lite grövre diamantstål kanske det räcker att dra 3-10 gånger per sida varpå risken att skärpa i fel vinkel under X drag minskar.

Ett diamantbryne slits även det precis som keramiska brynen och de klassiska i stål. När de är nya avverkar de ofta metallen mycket hårt (river). En del tycker att de avverkar för mycket (jämför med ett grovt sandpapper). Vi rekommenderar ofta diamantbrynen till japanska knivar då keramiska brynen blir för klena om man inte använder dem ofta, men kombinationen är bäst!

Oavsett vilken typ av bryne man har så är det viktigt att förstå att du inte slipar en kniv med ett bryne/skärpstål utan endast rätar upp eggen som blir vågig (tänk slalombana) när den används. För att grundslipa en kniv krävs helt annan utrustning (ex. våtstenar) men framförallt, erfarenhet, tålamod och tid per kniv (40 – 60 minuter per kniv). Missar du något moment så är grundeggen förstörd och då får man börja om från början. För de som tycker att det finns mer spännande saker att lägga sin tid på så är man välkommen att skicka in sina knivar till oss så kommer våra slipmästare returnera knivarna som nya igen. Vill man lära sig själv bör man ta en kvällskurs inom våtstensslipning då risken annars är att man gör mer skada än nytta. Att få till en vass kniv är inte svårt men att få till en välslipad kniv är utmaningen. Skillanden är att ett vass kniv skär rakt, håller skärpan betydligt längre och går snabbt och enkelt att skärpa upp i jämförelse med en vass men amatörslipad kniv.

Ställ din fråga här

Lämna ett meddelande så återkommer vi snarast!