Knivbrev®

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.

Hur många föremål vill du ha slipade?


Över 35.000 nöjda kunder

Allt du behöver snabbt enkelt & tryggt

50 års erfarenhet

Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

Jag accepterar villkoren

Hur mycket slipas bort av en kniv?

En del kunder blir förvånade och ibland riktigt sura över att de tycker att vi tagit bort mer gods från knivens egg än vad de hade räknat med. Våra slipare avverkar aldrig mer gods än nödvändigt och detta är faktiskt även något som kniven själv “talar om”. När vi slipar en kniv bildas råegg (en silvrig hinna av metall) längs med hela eggen. Man slipar en kniv lika många gånger på varje sida fram tills dess att man har en jämn och fin råegg. I samma sekund detta är uppnått är slipningen avklarad. Om det går 1 eller 4 millimeter beror helt på kniven, hur den underhållits samt vårdats…

Alla knivar vi får in har måååånga hack!

Detta-får-du-hem

Nära på 100% av alla knivar vi får in har hack längs med hela eggen (låt säga 99,999999%)! Det rör sig om 10-50 hack (ibland 500) men för de mesta är hacken så små att de inte går att uppfatta med blotta ögat. Vid första anblick kan eggen se fin och blank ut när kniven kommer in för slipning. Ofta känns de då även rätt “vassa” vilket gör att de flesta tar för givet att vi knappt behöver slipa kniven alls/mycket.

När man får in en kniv som ser ok ut och känns lite vass drar man tumnagel längs eggen för att försöka se om det är några hack. Man kan även besluta sig för att man tror att man får bort hacken genom att bara slipa kniven på våra finaste band (motsvarar cirka 4000-5000 grits våtstenar (högre vill man aldrig gå med en kniv (rakknivar används till hår och slipas på upp till 30 000 grit))). En del knivar ser inte ut att ha hack men känns rejält slöa, dessa slipas direkt på ett grövre band.

[bild som visar hur hacken framträder efter första slipning där råeggen också syns]
När man börja slipa en kniv på dess ena sida framträder råegg. Råegg är lösa metallpartiklar (de man slipat bort) som fastnar på eggen likt en geleaktig hinna. Det är först nu de “osynliga” hacken visar sig. Dvs. där det är ett hack slipas ingen råegg fram – banden når helt enkelt inte eggen ännu. Efter att man har slipat kniven en gång på ena sidan framträder nu hacken (och då i nära på 100% av alla knivar vi får in). Det blir som mörka punkter mot den annars fina och silvriga råeggen.

[bild på hur man drar nagel längs med eggen]

Slarv med disk & tork leder till att hack “växer”

Antalet gånger kniven behöver slipas per sida för att få bort hacken och för att få fram en jämn och fin råegg längs med hela bladet beror även det på en rad faktorer där underhåll är en av de viktigaste. Har du slarvat med disk och torkning kan det bildas rost i dessa små hack där fukten legat kvar. En del hack växer även när de slipas då stålet vid hacken blivit poröst (ofta genom att man slarvat med diskning och torkning eller använt kniven för hårt). Får man ett hack som växer måste man fortsätta slipa tills man kommer till friskt stål. Man slipar varje sida lika många gånger tills hacken är helt borta! Om hacken växer kan det krävas att ytterligare 1-3 mm måste slipas bort (tills de slutar växa och man når friskt stål). Alternativet är att lämna kvar hacket/hacken – något 99,99% av kunderna sannolikt aldrig skulle märka men det är FEL och inte så ett professionellt sliperi jobbar.
[bild sylvass kniv som skär genom papper men där man lämnat ett hack, bilden kan vara överkryssad med röda steck för att visa vad vi inte gör]

Slarvar du att skärpa hela eggen – måste vi slipa bort mer!

En annan mycket vanlig anledning till att man ibland måste avverka mer gods beror på att kunden slarvat med skärpningen. Kniven kan då vara vass och välskärpt längs nästan hela bladet men vid spetsen och de sista centimetrarna fram dit har man skärpt i en helt annan vinkel (vanligt pga. okunskap och svårare teknik vid spetsen då många böjer handledning sista biten vilken i sin tur ofta beror på att de skärper för snabbt och okoncentrerat varpå man ofta ändrar vinkeln).

[Bild på kniv som tydligt visar på en trubbig spets]
Vi får ofta in knivar som inte är helt tokslöa längs eggen men som nästan har en rund spets (eller lättare skadad). Vi måste då slipa hela bladet flera gånger tills spetsen “ger med sig” och åter “blir ett med hela eggen”. Återigen handlar det om att få en jämn och fin råegg från knivens egg närmast handtaget hela vägen fram till och med yttersta spetsen! Det kan då lätt ryka 2-3 millimeter för att få till detta och även detta är inget kunden räknat med för de har ju inte ens underhållt spetsen iom att de inte skär så långt ut med kniven och därmed tyckt att de skickat in en rätt vass kniv som bara behöver en liten “touch”. Så är tyvärr inte fallet med knivslipning.

Avverkning av gods är inte samma sak som hög fasett

[Bild på ny Global med 0 fasett och bild på slipad Global med lång fasett]
Nya knivar (som inte slipats tidigare) har ofta ingen egg alls när de kommer in. Detta beror på att tillverkaren sätter första skäreggen där kniven är som tunnast. Då kan man få till ex. 12 grader per sida utan att eggen knappt syns. Ju högre upp på bladet man ska lägga en ny egg, ju högre s.k. fasett får man. Fasetten är det du från sidan av bladet, dvs. “slipränder”. Den mäts från eggens yttersta spets till det att eggens slipränder övergår till det polerade och oslipade bladet. På en ny Globalkniv syns knappt eggen som ny medan den på en slipad kniv få en fasett på 2-4 millimeter beroende på hur tjock just det exemplaret är (alla knivar är unika – även inom samma serie och även stålblandningen är aldrig 100% lik mellan olika tillverkningsbatcher).

[Visa Globalkniven med hög fasett ovan, men nu med en näst intill obefintlig fasett – slipad i fel vinkel]
En del kunder förstår inte detta och klagar då på att vi slipat fram en “konstig egg” eller för flack vinkel men i praktiken blir fasetten längre och längre ju tjockare bladet blir under förutsättning att man slipar den i rätt vinkel. Vill man att den ska se ut som den gjorde som ny måste man fuska! Det man då gör är att man lägger en annan vinkel på den. Då syns fasetten knappt, kniven blir snygg på bild men inte i närheten så vass som den är tänkt att vara.

Sammanfattningsvis tar vi aldrig bort mer gods än det varje unika kniv kräver. Man ska heller inte summera alla millimetrar i texten ovan utan normalt ryker 1-2 millimetrar vid slipning (befintlig kund som slipat hos oss tidigare) och 3-4 millimetrar första gången en kniv kommer in om den varit misskött.
Att stå och nöta sig genom en kniv tills alla hack är borta kan vara mycket tröttsamt och inget vare sig våra slipare har lust med eller är något som gagnar våra kunder eller vårt rykte genom falsk ryktesspridning pga. okunskap! Vi kan däremot inte börja fuska för att okunniga nättroll ska blidkas och de skulle heller aldrig sluta sprida fejkrykten i sociala medier och på recensionssajter för detta, de är så de är funtade.

[bild på helt skev egg samt bild på hur hela eggen ställs rakt på bandet för att få eggen rak innan vi ens börjar slipa kniven från sidan]

Tips för att spara gods vid nästa slipning:

  • Skärp kniven i rätt slipvinkel.
  • Skärp hela eggen lika noggrant, sluta inte innan spetsen, det kommer inte vi att göra.
  • Skärp hela eggen lika mycket, skärper du bara där du skär, ändrar kniven form och då försöker vi återställa detta vilket gör att onödigt gods slipas bort.
  • Diska och torka kniven direkt (aldrig i diskmaskin), alla knivar får hack i eggen – det är normalt slitage. Låt däremot inte rosten få fäste i de mikroskopiska hacken. Först bildas brunrost, därefter svartrost (små svarta prickar = frätskador)
  • Vänta inte för länge med att skicka in knivarna, skickar du in mer ofta räcker det oftas med att vi slipar på de finaste banden för att få bort småhacken. Väntar du för länge blir det som att du skickar in en fabriksny kniv (ett ämne) som aldrig haft en egg – vi får börja om från början och då ryker lätt 2-3 millimeter bara för att skapa en ny skäregg.
  • Förvara knivarna på magnetlist eller knivblock väl skilt från varandra. Ett enda litet hack på 1-2 millimeter innebär att hela kniven kommer behöva slipas ner med motsvarande och ofta dubbelt så mycket för att få den bra igen.

Felaktig uppfattning kring värmeutväxling under vår slipning

En del personer, främst i sociala medier påstår att vår slipteknik gör stålet extremt varmt vilket vid uppnådd härdningstemperatur skulle påverkas eggen så till den milda grad att den blir skör som glas. Detta är ett helt felaktigt påstående som tyvärr ofta har ett annat syfte. Vi använder en egen teknik som vi utvecklat sedan 1965 i 3 generationer och eggen blir inte varmare än att du kan ta på den direkt efter slipning (se film nedan där eggen aldrig ens kommer över 50 grader)! Därmed släpper inte stålet sin prestanda så som vissa påstår. För att förstå detta måste man förstå förstå hur en kniv tillverkas, härdas och därefter anlöps. Först hättas bladet upp (härdas) tills det att det inte längre är magnetiskt (härdningstemperaturen). Detta rör sig ofta om flera 100 graders hetta! Därefter anlöper man stålet (hettas upp och kyls ner flera gånger). Anlöpningen gör att stålet blir segt från att efter härdning varit hårt me skört som glas. Kniven är förstörd om man utsätter den för härdningstemperatur! I vårt fall blir inte eggen varmare än 50 grader och det finns inget stål i världen som har så låg härdningstemp. Vidare sprider sig värme i metall extremt snabbt och det går självklart inte att ha fingertopparna på ett flera 100 grader varmt metallstycke.

Skadade knivar når högre temperaturer

Knivar med grova hack i eggen (reparationer) kan uppnå högre värme men då slipas de i omgångar. Man känner i fingerspetsarna när kniven börjar bli lite varm och är man dum nog att fortsätta så gör det ont :-). Istället tar man en paus och slipar en annan kniv tills den svalnat igen.

Ställ din fråga här

Lämna ett meddelande så återkommer vi snarast!