Knivbrev®

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.

Hur många föremål vill du ha slipade?


Över 35.000 nöjda kunder

Allt du behöver snabbt enkelt & tryggt

50 års erfarenhet

Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

Jag accepterar villkoren

Hur mycket slipas bort av min kniv?

En del kunder blir förvånade och ibland riktigt förbannade över att vi tagit bort mer gods från knivens egg än vad de räknat med. Lika vanligt är det tyvärr att det sprids lögner pga. okunskap i sociala medier kring hur mycket gods vi slipar bort. Vi slipar aldrig bort mer än vad som är nödvändigt utan måste fortsätta slipa tills vi får fram en skäregg utan hack, trubbig topp blir vass igen eller jämna ut ett blad som blivit vågigt pga. slarvigt underhåll.

Alla knivar vi får in har måååånga hack!

[bild som visar mängder av hack]
Nära på 100% av alla knivar vi får in har hack längs med hela eggen (låt säga 99,999999%)! Det rör sig om 10-50 hack (ibland 500) men ofta är de så små att de inte går att se med blotta ögat. Vid första anblick kan eggen se fin och blank ut när kniven kommer in för slipning. Ofta känns de då även rätt “vassa” (iaf inte som en smörkniv vilket är än mer vanligt). Det vanligaste vi får in är knivar med fler hack än en brödkniv och som man inte ens kan skära sig på utan att såga fram ett sår – men det är ALDRIG dessa kunder som klagar på att de tycker att vi tagit bort för myckets gods, de blir nöjda och glada då det visste hur slöa deras knivar var. De är kunderna som tror att de skött knivarna bättre än vad de har som är problemet…

Du ser ofta inte hacken – men du kan känna dem

[film på kniv som ser ok ut, men som vi därefter markerar hacken och zoomar in rejält så att de syns]
När man får in en kniv som ser ok ut och känns lite vass drar man tumnagel längs eggen för att försöka se om det är några hack. Man kan även besluta sig för att man tror att man får bort hacken genom att bara slipa kniven på våra finaste band (motsvarar cirka 4999-5000 grits våtstenar). En del knivar ser inte ut att ha hack men känns rejält slöa, dessa slipas direkt på ett grövre band. Exakt hur man väljer att påbörja arbetet skiljer sig från kniv till kniv och från slipare till slipare, men resultatet blir alltid bra till slut!

[bild som visar hur hacken framträder efter första slipning där råeggen också syns]
Det som händer när man slipar en kniv är att det bildas råegg. Denna framträder som ett silvrigt “skägg” längs med hela eggen. Det är ofta först nu som hacken framträder. Dvs. där det är ett hack bildas ingen råegg (blir ingen fin silvrig rand). Efter att man har slipat kniven en gång på ena sidan framträder nu hacken (och då i nära på 100% av alla knivar vi får in).

[bild på hur man drar nagel längs med eggen]

Slarv med disk & tork leder till att hack “växer”

Antalet gånger kniven behöver slipas per sida (och därmed hur mycket gods som måste bort) beror helt på när man får en lång fin råegg utan hack (en jämn silverrand). En del hack växer även när de slipas då stålet vid hacken blivit poröst (ofta genom att man slarvat med diskning och torkning och fått in s.k. svartrost i hacken = frätskador som bildas snabbt). Får man ett hack som växer måste man fortsätta slipa tills man kommer till friskt stål. Man slipar vaje sida lika många gånger tills hacken är helt borta. Detta gör ofta att 1-3 millimeter till måste slipas bort – en skräckupplevelse för kunder som trodde att de skickade in väl underhållna knivar vilket inte var fallet. Alternativet är att lämna kvar hacket/hacken – något 99,9% av kunderna sannolikt aldrig skulle märka men det är FEL och inte så ett professionellt sliperi jobbar.
[bild sylvass kniv som skär genom papper men där man lämnat ett hack, bilden kan vara överkryssad med röda steck för att visa vad vi inte gör]

Slarvar du att skärpa hela eggen – måste vi slipa än mer!

En annan mycket vanlig anledning till att man ibland måste avverka mycket stål är att du slarvat med underhållet. Kniven kan då vara vassa och välskärpt längs med hela bladet men vid toppen och de sista centimetrarna innan har det slarvats eller struntats i att skärpa. Anledningen är sannolikt att många inte använder den delen när de skär.
[Bild på kniv som tydligt visar på en trubbig spets]
Vi får ofta in knivar som inte är helt tokslöa längs eggen men som nästan har en rund topp. Vi måste då slipa hela bladet flera gånger tills toppen “ger med sig” och åter “blir ett med eggen”. Återigen handlar det om att få en jämn och fin råegg från knivens egg närmast handtaget hela vägen fram till och med toppen! Det kan då lätt ryka 2-3 millimeter för att få till detta och även detta är inget kunden räknat med för de har ju inte ens underhållt spetsen iom att de inte skär så långt ut med kniven och därmed tyckt att de skickat in en rätt vass kniv som bara behöver en liten “touch”. Så är tyvärr inte fallet med knivslipning.

Avverkning av gods är inte samma sak som hög fasett

[Bild på ny Global med 0 fasett och bild på slipad Global med lång fasett]
Nya knivar (som inte slipats tidigare) har ofta ingen egg alls när de kommer in. Detta beror på att tillverkaren sätter första skäreggen där kniven är som tunnast. Då kan man få till ex. 12 grader per sida utan att eggen knappt syns. Ju högre upp på bladet man ska lägga en ny egg, ju högre s.k. fasett får man. Fasetten är det du från sidan av bladet, dvs. “slipränder”. Den mäts från eggens yttersta spets till det att eggens slipränder övergår till det polerade och oslipade bladet. På en ny Globalkniv syns knappt eggen som ny medan den på en slipad kniv få en fasett på 2-4 millimeter beroende på hur tjock just det exemplaret är (alla knivar är unika – även inom samma serie och även stålblandningen är aldrig 100% lik mellan olika tillverkningsbatcher).

[Visa Globalkniven med hög fasett ovan, men nu med en näst intill obefintlig fasett – slipad i fel vinkel]
En del kunder förstår inte detta och klagar då på att vi slipat fram en “konstig egg” eller för flack vinkel men i praktiken blir fasetten längre och längre ju tjockare bladet blir under förutsättning att man slipar den i rätt vinkel. Vill man att den ska se ut som den gjorde som ny måste man fuska! Det man då gör är att man lägger en annan vinkel på den. Då syns fasetten knappt, kniven blir snygg på bild men inte i närheten så vass som den är tänkt att vara.

Sammanfattningsvis tar vi aldrig bort mer gods än det varje unika kniv kräver. Man ska heller inte summera alla millimetrar i texten ovan utan normalt ryker 1-2 millimetrar vid slipning (befintlig kund som slipat hos oss tidigare) och 3-4 millimetrar första gången en kniv kommer in om den varit misskött.
Att stå och nöta sig genom en kniv tills alla hack är borta kan vara mycket tröttsamt och inget vare sig våra slipare har lust med eller är något som gagnar våra kunder eller vårt rykte genom falsk ryktesspridning pga. okunskap! Vi kan däremot inte börja fuska för att okunniga nättroll ska blidkas och de skulle heller aldrig sluta sprida fejkrykten i sociala medier och på recensionssajter för detta, de är så de är funtade.

[bild på helt skev egg samt bild på hur hela eggen ställs rakt på bandet för att få eggen rak innan vi ens börjar slipa kniven från sidan]

Tips för att spara gods vid nästa slipning:

  • Skärp kniven i rätt slipvinkel.
  • Skärp hela eggen lika noggrant, sluta inte innan spetsen, det kommer inte vi att göra.
  • Skärp hela eggen lika mycket, skärper du bara där du skär, ändrar kniven form och då försöker vi återställa detta vilket gör att onödigt gods slipas bort.
  • Diska och torka kniven direkt (aldrig i diskmaskin), alla knivar får hack i eggen – det är normalt slitage. Låt däremot inte rosten få fäste i de mikroskopiska hacken. Först bildas brunrost, därefter svartrost (små svarta prickar = frätskador)
  • Vänta inte för länge med att skicka in knivarna, skickar du in mer ofta räcker det oftas med att vi slipar på de finaste banden för att få bort småhacken. Väntar du för länge blir det som att du skickar in en fabriksny kniv (ett ämne) som aldrig haft en egg – vi får börja om från början och då ryker lätt 2-3 millimeter bara för att skapa en ny skäregg.
  • Förvara knivarna på magnetlist eller knivblock väl skilt från varandra. Ett enda litet hack på 1-2 millimeter innebär att hela kniven kommer behöva slipas ner med motsvarande och ofta dubbelt så mycket för att få den bra igen.
Ställ din fråga här

Lämna ett meddelande så återkommer vi snarast!