Knivbrev®

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.

Hur många föremål vill du ha slipade?


Över 35.000 nöjda kunder

Allt du behöver snabbt enkelt & tryggt

50 års erfarenhet

Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill ha slipade. Önskar du få fler än 7 föremål slipade så skickas 2 Knivbrev ut. Ps! Har du föremål som är längre än 36 cm så meddela oss detta efter beställning på info@knivbrev.se så skickar vi ut ett stort Knivbrev.
?
Önskar du ett abonnemang för att ta del av våra bästa priser väljer du antingen 1ggr/år eller 2ggr/år osv. Vill du inte ha ett abonnemang väljer du engångsslipning.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser för mer information.
?
Har du en kampanjkod eller vill nyttja ditt presentkort så skriver du in din kod här.
Jag accepterar villkoren

Knivars slipvinkel

Alla knivar är unika! Inte bara i förhållande till dess modell och slipvinkel utan även i stålet från kniv till kniv. Detta är den främsta orsaken till att en robot aldrig kan ersätta en slipmästare. Man måste helt enkelt känna på kniven för att veta när den är perfekt slipad!
En kniv är som vassast när dess råegg är så rak som möjligt! Varje gång en kniv används så viker sig råeggen åt det ena eller det andra hållet. Detta kan du känna med nageln. Nageln fastnar på den sida av eggen som råeggen lagts sig åt och eggen är len på motsatt sida (nageln fastnar inte). Med ett bryne/skärpstål rätar du upp råeggen men du sliter samtidigt ner den! En hemmaslip är lite mer för nybörjare då de oftast “river av råeggen” istället för att resa den. Kniven känns då vassare men blir inte i närheten så vass som om du hade skärpt den!
När du ska underhålla dina knivar är det viktigt att du håller rätt vinkel på brynet/skärpstålet och att du aldrig stoppar in dem i en hemmaslip med okänd/fel slipvinkel! Att slipa knivar är ett svårt hantverk som tar åratal att lära sig men att skärpa en kniv är något alla bör kunna!

slipa knivar med bryne kontra grundslipning 140

 

Knivbrevs knivskydd Se vår film med stjärnkocken Mattias Larsson som beskriver skillnaden mellan att underhållsslipa en kniv och varför den med tiden behöver professionell grundslipning.

 

Så finner du rätt slipvinkel

Alla knivar har olika användningsområden. Det finns därför även olika slipvinklar på dem. Man skiljer även på Japanska och Europeiska knivar m.m. vilket även påverkar slipvinkel. Våra slipmästare slipar alla knivar olika, dvs. vi eftersträvar alltid att återskapa vare knivs unika originalvinkel! Detta är en av de främsta anledningarna till att du inte bara ska lämna in dina knivar för grundslipning hos den billigaste “slipfirman” du kan hitta.  Vi är ett professionellt sliperi med anor sedan 1965 i 3:e generation, vi vet med andra ord hur just din kniv ska grundslipas oavsett modell, fabrikat eller ursprungsland. Vi återställer kniven till dess originalvinkel (om du inte har egna specifika önskemål) vilket du kan beskriva per main när du beställer ett Knivbrev.

 

Varför grundslipa I denna film visar Mattias dig hur du ska använda ett bryne. Vi rekommenderar alltid brynen före en hemmaslip. Detta för att inte riskera att du underhåller dina knivar i fel slipvinkel.

 

 

Skillnaden mellan japanska och europeiska slipvinklar

Den största skillnaden mellan en japansk och en europeisk kniv (förutom stålet i sig) är slipvinkeln. Europeiska kockknivar har normalt mellan 20 – 25 graders slipvinkel (WMF, Zwilling, Sabatier m fl.), Japanska kockknivar har runt 12 – 15 grader (Satake, type 301, Mac, Global m fl). Att knivarna kan ha så pass olika slipvinklar beror på stålets olika hårdhetsgrader (vilket mäts i en skala som heter HRC). Ju hårdare kniv, ju brantar slipvinkel. Det går nästan inte att slipa en kniv i exakt rätt slipvinkel. Det finns fixturer som många tror hjälper en att hålla rätt slipvinkel men dessa fungerar dåligt då man fäster dessa på knivar vars blad i sin tur är olika tjockt. Att få till rätt slipvinkel är därför något man säger “sitter i handleden” och detta är något vi är experter på.

I Japan får man inte kalla sig för slipmästare om man inte slipat knivar i minst 10 år. Detta visar hur pass komplext detta hantverk är vilket de flesta privatpersoner har liten eller ingen förståelse för. Det är också detta som gör skillnaden på resultatet när man lämnar in en kniv till oss kontra en skomakare med en liten eldriven hobbymaskin på 5 kilo. Om du nu råkat göra detta så kan vi ändå hjälpa dig att återställa dina knivar till nyskick!

 

Vi slipar 500-1000 knivar per dag!

Med över 8 000 skrivna recension, över 40 000 kunder och som Sveriges största sliperi vågar vi påstå att vi kan detta med att slipa knivar. Här kan du se några av de “värsta knivar” som vi återställt till nyskick och som vi samlar på vår Facebooksida.

slipa knivar före och efter

Ställ din fråga här

Lämna ett meddelande så återkommer vi snarast!