Många privatpersoner tror att man slipar knivar med ett bryne, sitt skärpstål eller med den hemma-“slip” man gått och köpt för någon 1000 -lapp. Detta har ingenting med knivslipning att göra utan kallas för att skärpa sina knivar eller att underhålla dem. Lite som att det är skillnad på att tvätta en bil och ge den en lackbehandling. Grundslipning är en förutsättning för att få en kniv vass igen och en välslipade kniv blir även lätt att underhålla. Hur länge en slipning håller har däremot mest med hur kniven används och hur du sköter om den. Den kan bli slöa på 1 timme eller 1 månad beroende på vad du gör. En välslipad kniv är därefter som sagt lätt att skärpa upp igen.
“Bra knivar håller nästan hur länge som helst. Om du sköter dem rätt kommer de att vara lika härliga att använda år efter år. För att hålla skärpan på kniven finns två metoder. Skärpning med brynstav kan du göra ofta, nästan varje gång du tar fram din kniv. Slipning däremot behövs bara när skärpningen inte längre räcker till – när kniven känns slö och inte är lika rolig att använda. Skärpning är enkelt. Även underhållsslipning går att göra själv. När inte heller det räcker är det dags att anlita ett proffs.”
Det vanligaste missförståndet kring att slipa knivar är skillnaden på en vass och en välslipad kniv. En vass kniv kan de flesta få till efter väldig kort träning. Att slipa fram en professionell skäregg tar däremot åratal att lära sig och bemästra!
Det finns t.ex. en anledning till att man i Japan får arbeta som lärling i 10 år innan man får titulera sig slipmästare. Vår egen slipmästare – Leif Kohlström, har 30 års egen erfarenhet och är 3:e generations slipmästare.
Skillnad på en vass och en välslipad kniv är att en välslipad kniv håller skärpan länge, den skär rakt genom råvarorna och går även snabbt och enkelt att skärpa upp när den blir slö. En vass men “amatörslipad” (läs dåligt slipad) kniv kan ofta klyva ett hårstrå när den är nyslipad men blir slö igen efter några minuter.
För ett professionellt sliperi handlar det om att slipa fram en professionell, fin och jämn skäregg i rätt vinkel. Att slipa fram en så vass kniv som möjligt har med andra ord ingenting med saken att göra – tvärtom skulle vi sannolikt aldrig få betalt för en sådan slipning från dem som kan knivar. När vi slipar knivar handlar det istället om att slipa dem rätt i förhållande till modell, hårdhet på stålet (mäts i HRC) och att få fram knivens originalvinkel igen (om kunden inte har specifika önskemål). Det vill säga – att återställa dem till nyskick! Om vi blir det minsta osäkra på en knivs slipvinkel mäter vi detta med avancerad laserutrustning.
Vi har idag har över 225 000 nöjda och återkommande kunder varav cirka 10 000 av Sveriges kockelit, restauranger, matbutiker m.fl. Övriga 215 000 kunder är matintresserade privatpersoner som förstår skillnaden på en vass och en välslipad kniv.
Att påstå att det inte går att lära sig slipa knivar själv vore en lögn! Man måste däremot ha respekt för utmaningen och vad det innebär i tid och kostnad.
Ska man lära sig slipa knivar själv måste man först investera i rätt utrustning. Våtstenar är att föredra. För att han en chans behöver man minst 4 olika våtstenar i olika finkornigheter. Detta mäts i grit. En sådan investering går på ett antal 1000 kronor. Problemet är inte kostnaden utan att det tar tid att lära sig! Vill du investera i våtstenar och lära dig slipa knivar själv så rekommenderar vi dig att först gå en kvällskurs ett par, tre dagar. Annars är risken stor att du gör mer skada än nytta för dina knivar!
Oavsett om man underhåller sina knivar själv eller ej så behöver alla knivar förr eller senare – grundslipas. Att grundslipa en kniv innebär att man slipar fram en helt ny skäregg – kniven blir som ny igen. Den blir inte bara vass utan får en ny egg som du därefter kan skärpa upp länge.
Kostnaden för att slipa knivar är låg (se priser) i förhållande till att köpa nya. Har du billiga knivar kan kostnaden tyckas vara hög eller lika stor som att köpa nya knivar. Tänk då på att billiga knivar alltid slipas av robotar i låglöneländer. Detta betyder att de aldrig var särskilt välslipade från början. Många billiga knivar, ex. IKEA -knivar har faktiskt ett bra stål men som nya saknar de en professionell slipning. Därav får du tillbaka dessa knivar bättre slipade än de var som nya! Vi har faktiskt även hjälpt just IKEA att försöka få deras robotar att slipa lite bättre. Målet i detta projekt var aldrig att nå en slipmästares kvalité utan just att se om de gick att få en något bättre slipning trots robotarnas inblandning. Att slipa knivar på en robot kan låta bra men problemet är att alla knivar är helt unika. Därav krävs det en skicklig slipmästare för att få till just den aktuella kniv man håller på att slipa. Detta klarar inte en robot av varför man ställer in dem på att få till en medelgod slipning.
Knivbrev är Sveriges största sliperi för privatpersoner och företagare. Du slipper bege dig iväg ut till ett industriområde för att lämna och senare åka och hämta dina knivar efter en tid. När du beställer hem ett Knivbrev får du hem precis allt du behöver och kan därefter tryggt & säkert skicka in dina knivar som vanlig post i samarbete med Posten AB. Om du är lite extra rädd om dina knivar erbjuder vi även Postens REK -försäkring (skickas som rekommenderat och spårbart brev) som gör att varje Knivbrev är försäkrat med upp till 15.000 kronor. Transporten går även att följa via Postens hemsida.
Du är självklart även välkommen att lämna in dina knivar direkt hos oss i Täby!
Som Sveriges största professionella sliperi slipar vi 10 000 -tals knivar per månad vilket gett oss en mycket gedigen erfarenhet av att slipa knivar. Vårt sliperi grundades 1965 och Leif som idag är ansvarig över våra slipmästare och är själv 3:e generations slipmästare med över 30 års egen erfarenhet. Vi har knivslipning i väggarna! Här kan du se några av våra mest “använda” knivar vi slipat och återställt till nyskick (klicka på bilden för att se dem på Facebook där vi samlar bilderna (du behöver ej använda Facebook själv för att se dem)).
Med Knivbrev kan du tryggt och enkelt slipa knivar genom att skicka in dem i våra patenterade knivskydd som du lägger i vårt specialtillverkade och unika Knivbrev. Därefter är det bara att skicka in som vanlig post (gula lådan) eller som rekommenderat brev via Postombud. Allt sker i samarbete med Posten AB och flera miljoner knivar har redan fraktats, slipats och returnerats från oss från över 225 000 kunder i Sverige. Vi erbjuder även REK -försäkring på upp till 15.000 kr per Knivbrev om du önskar maximal trygghet. Läs gärna mer under “Instruktioner” för mer information kring hur allt fungerar.
Knivbrev är Europas största sliperi med rötter i ett av Sveriges äldsta och mest välmeriterade sliperier – Sliper Eggen. Att grundslipa en kniv är ett komplicerat hantverk som få i Sverige behärskar. Det tar månader att lära sig och år att bli professionell slipmästare. Våra slipmästare har denna erfarenhet! Knivbrev har idag över 10 000 professionella kockar, restauranger, butikskedjor m.fl. som kunder och över 215 000 matlagningsintresserade privatpersoner. All knivslipning sker på specialbyggda maskiner vi förfinat sedan 70 -talet. Hur vi lyckas åstadkomma det resultat vi gör frågar många men det är tyvärr vår yrkeshemlighet – men du kommer inte att bli besviken på resultat och dina knivar kommer många gånger skickas tillbaka i bättre skick än de var som nya!
Knivbrev återställer dina knivar oavsett i vilket skick de är. Vi slipar självklart även brödknivar (slipning eller omtanding), återställer knivar utan topp eller djupa hack i eggen och du får tillbaka dina knivar inom 2 arbetsdagar!
Att slipa knivar är ju direkt ingen nyhet, tvärtom är det ett flera 1 000 år gammalt yrke. Knivbrev är ensamma i Europa med att erbjuda dig möjligheten att få hem allt material och därefter skicka in via post.