klack

Varför har ni slipat ner mitt pekfingerskydd?

Klackar som det egentligen kallas ställer ibland till problem. Detta beror på att 100% av alla kockar, restauranger, charker, slaktare m.fl. kräver att den ska slipas ner så att hela eggen går att använda och så att klacken inte tar i. Tyvärr finns det många privatpersoner som inte förstår varför man gör detta utan tror att det gjorts av misstag, men så är inte fallet, tvärtom! Klacken ska slipas ner för att det inte ska finnas ett mellanrum mellan eggen och skärbräda. Klackar på mindre knivar (ex. skalknivar) slipas däremot sällan ned. Anledning till det är för att knogarna ändå tar emot skärbrädan före klacken om man nu skulle få för sig att använda skalkniven likt en kockkniv. Vill man ändå att den ska slipas ner för att knivsetet ska kännas enhetligt så löser vi självklart det och det ingår även i vår 100% nöjd-kund-garanti vilket innebär att vi gör om jobbet helt kostnadsfritt.

Klack -diskussionen hänger ihop med skärteknik

När ett proffs använder en kniv så skär de med eggen i en “rullande” rörelse. Ett vanligt misstag hemmakockar gör är att man istället trycker sig igenom råvarorna. Då används oftast bara den främre delen av eggen vilket gör att klacken aldrig tar i skärbrädan alls. Det gör i sin tur att man lätt kan undra varför “pekfingerskyddet” slipats ner eftersom den ändå aldrig varit ett problem tidigare. Har man rätt skärteknik så skulle man istället bli oerhört irriterad om klacken inte slipats ner och är den som tar emot skärbrädan före eggen. Effekten av detta ser du på purjolöken i bilden till vänster där kniven inte lyckats separera delarna:

 

klack-kniv

 

Bakkanten slipas uppåt

Vi försöker även slipa upp (snett upp mot handtaget, snarare än rakt bakåt) klacken ”lagom”, dvs. här kan man alltid ha olika åsikter. Vi utgår från vår 57 -åriga erfarenhet och slipar därför på det sätt majoriteten av kockarna önskar men självklart finns det alltid de med andra förväntningar. Anledningen till att vi ens slipar bort en bit av godset på klacken samt driver upp vinkeln på klacken en aning är för att kunden därefter lättare ska kunna komma åt och skärpa kniven hemma, en längre tid. Alternativet är att man slipar ner klacken men istället för att slipa upp den i bakkant en aning så slipar man den rakt ut längs med eggen. En del tycker det är estetiskt snyggare men redan efter några månader har man skärpt bort så pass mycket att ett nytt mellanrum uppstår mellan egg och skärbrädan.

Ihåliga klackar

Lågbudgetknivar med klack är ofta ihåliga (tillverkaren sparar in några kronor). Dessa knivar är egentligen inte tänkt att slipa alls då målgruppen som köper dem är sådana som oftast inte bryr sig, använder dem något år och därefter köper nya. Vi får däremot in dessa med jämna mellanrum (ex. Dorre -knivar) och i dessa fall slipas endast eggen. Detta då det annars uppstår ett hålrum där smuts och bakterier samlas.
 

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.
Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill få slipade. Om du t.ex. har 4 knivar och 2 saxar väljer du 6 st. Om du önskar få fler än 7 föremål slipade så delas det upp på 2 Knivbrev som du självklart då även kan skicka in vid olika tillfällen!
?
Vill du alltid se till att ha vassa Knivar väljer du att få hem ett Knivbrev ex. 1-2 gånger per år för bättre priser. Annars väljer du en engångsslipning och beställer nytt Knivbrev vid behov.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser i huvudmenyn för mer information.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

?
För dig som har fått ett presentkort ska du välja “Nyttja presentkort du fått” som val för antal knivbrev per år. Därefter fyller du i koden här. Om du väljer engångsslipning döljs denna ruta då vi aldrig erbjuder rabatt på det.
Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill få slipade. Om du t.ex. har 4 knivar och 2 saxar väljer du 6 st. Om du önskar få fler än 7 föremål slipade så delas det upp på 2 Knivbrev som du självklart då även kan skicka in vid olika tillfällen!
?
Vill du alltid se till att ha vassa Knivar väljer du att få hem ett Knivbrev ex. 1-2 gånger per år för bättre priser. Annars väljer du en engångsslipning och beställer nytt Knivbrev vid behov.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser i huvudmenyn för mer information.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

?
För dig som har fått ett presentkort ska du välja “Nyttja presentkort du fått” som val för antal knivbrev per år. Därefter fyller du i koden här. Om du väljer engångsslipning döljs denna ruta då vi aldrig erbjuder rabatt på det.
Jag accepterar villkoren