klack

Varför har ni slipat ner mitt pekfingerskydd?

Klackar som det egentligen kallas är ofta ett “aber” för ett professionellt sliperi som även slipar åt privatpersoner. Detta beror på att 100% av alla kockar, restauranger, charker, slaktare m.fl. kräver att de ska slipas ner. Tyvärr finns det många privatpersoner som inte förstår varför man gör detta utan tror att vi gjort det av misstag, trots 55 år i branschen och 3 generationer senare. Klacken ska slipas ner för att det inte ska uppstå ett mellanrum mellan egg och skärbräda vilket en klar majoritet anser viktigare än att ev. balansen i kniven rubbas vilket ofta är det en del klagar på eller att det påverkar knivens utseende. Klackar på mindre knivar (ex. skalknivar) tas däremot sällan ned. Anledning att man inte gör det är för att pekfingret ändå slår i skärbrädan före klacken varför det är onödigt jobb som bara påverkar balansen i onödan. Vill man absolut ha klacken nerslipad ändå så löser vi det men säger man inte till kommer klacken att slipas på större knivar (kockknivar) och inte slipas på de mindre knivarna med klack.

 

klack-kniv

Hela eggen ska nå skärbräda

Anledningen till att man BÖR slipa ner klacken beror på att hela eggen ska nå skärbrädan.  Slipar man enbart eggen och lämnar klacken orörd kommer knivens funktion förändras. Detta genom att man t.ex. inte längre kan använda kniven till att hacka gräslök eller andra råvaror som kräver att hela eggen möter skärbrädan. Om klacken lämnas orörd uppstår ett mellanrum mellan en del av eggen och skärbrädan och det är INTE en professionell slipning vilket är vad vi levererar. Önskar man ändå inte att klacken ska slipas ned så är det upp till dig som kund att höra av dig innan du skickar in. Då görs en notering om detta som sliparen därefter följer. Detta har vi även varit tvungna att inkludera i våra villkor från dag 1 som alla kunder måste acceptera vid beställning.

 

Bakkanten slipas uppåt

Vi försöker även slipa upp (snett upp mot handtaget, snarare än rakt bakåt) klacken ”lagom”, dvs. här kan man alltid ha olika åsikter. Vi utgår från vår 55 -åriga erfarenhet och slipar därför på det sätt majoriteten önskar men självklart finns det alltid de med egna tankar och idéer varför man omöjligt kan göra alla nöjda trots att alla klackar slipas på samma sätt. Anledningen till att vi ens slipar bort en bit av godset på klacken samt driver upp vinkeln på klacken en aning är för att kunden därefter ska kunna skärpa kniven hemma en längre tid. Alternativet är att man slipar ner klacken men istället för att slipa upp den i bakkant en aning så slipar man den rakt ut längs med eggen. En del tycker det är estetiskt snyggare men redan efter några månader har man skärpt bort så pass mycket att ett nytt mellanrum uppstår mellan egg och skärbrädan. Det är mao lika svårt att tillgodose alla olika åsikter som att t.ex. städa ett hus. En del kommer tycka att huset är perfekt städat, andra inte – så är det med hantverksyrken som kan utföras på olika sätt.

Ihåliga klackar

Lågbudgetknivar med klack är ofta ihåliga (tillverkaren sparar in några kronor). Dessa knivar är egentligen inte tänkt att slipas då målgruppen som köper dem är sådana som inte bryr sig, använder dem något år och därefter köper nya. Vi får däremot in dessa med jämna mellanrum och i dessa fall slipas endast eggen. Detta då det annars uppstår ett hålrum där smuts och bakterier samlas.
 

”Klackfrågan” är ett ständigt återkommande diskussionsämne för privatpersoner med knivar som har klack och inte känner till varför den ska slipas ner. Vi har till och med haft detta i våra avtal sedan dag 1 just för att vi vet att en del kunder alltid kommer tycka vi gjort fel (§ 5.2 i avtalet). Vill man nu mot allt förnuft ändå inte att vi slipar ner klacken så är det bara att maila oss (info@knivbrev.se) innan man skickar in sina knivar med klack.

 

Det finns tillfällen då vi däremot inte kan slipa klacken! Det beror isf på att klacken är ihålig varpå smuts och bakterier skulle kunna frodas inne i klacken. Det är endast billiga ”skräpknivar” (ex. Dorre -knivar från Cervera) som har ihåliga klackar vilket sparar pengar i tillverkningen och tillverkaren hade ändå räknat med att de slängs före de behöver slipas. Dessa knivar är knappt värda att slipa och bara kasta pengar i sjön jämfört med att lägga några 100 -lappar till på en riktig kniv.

Beställ inom:

TIM MIN SEK
så skickar vi ditt Knivbrev idag.
Privatperson
Företag
?
Välj antal föremål du vill få slipade. Om du t.ex. har 4 knivar och 2 saxar väljer du 6 st. Om du önskar få fler än 7 föremål slipade så delas det upp på 2 Knivbrev som du självklart då även kan skicka in vid olika tillfällen!
?
Vill du alltid se till att ha vassa Knivar väljer du att få hem ett Knivbrev ex. 1-2 gånger per år för bättre priser. Annars väljer du en engångsslipning och beställer nytt Knivbrev vid behov.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser i huvudmenyn för mer information.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

?
För dig som har fått ett presentkort ska du välja “Nyttja presentkort du fått” som val för antal knivbrev per år. Därefter fyller du i koden här. Om du väljer engångsslipning döljs denna ruta då vi aldrig erbjuder rabatt på det.
Jag accepterar villkoren
?
Välj antal föremål du vill få slipade. Om du t.ex. har 4 knivar och 2 saxar väljer du 6 st. Om du önskar få fler än 7 föremål slipade så delas det upp på 2 Knivbrev som du självklart då även kan skicka in vid olika tillfällen!
?
Vill du alltid se till att ha vassa Knivar väljer du att få hem ett Knivbrev ex. 1-2 gånger per år för bättre priser. Annars väljer du en engångsslipning och beställer nytt Knivbrev vid behov.
?
Pro-slipning bör du som har knivar som kostar mer än 450 kronor styck välja! Pro-slipningen innebär att mer tid läggs på slipning och poleringen av eggen. Pro valet innebär även snabbare retur. Se priser i huvudmenyn för mer information.
?

Standard innebär att Knivbrevet transporteras som ekonomibrev. Transporttid 3-4 vardagar.

Med express sker transporten som A -post. Transporttid 1-2 vardagar i alla led. Kostar totalt 49 kr extra.

Observera att transport ej sker under helger vilket måste adderas till transporttiden.

?
För dig som har fått ett presentkort ska du välja “Nyttja presentkort du fått” som val för antal knivbrev per år. Därefter fyller du i koden här. Om du väljer engångsslipning döljs denna ruta då vi aldrig erbjuder rabatt på det.
Jag accepterar villkoren