Knivbrev är tjänsten för dig som insett att knivar måste underhållas och att det bör göras av proffs. Att slipa knivar är ett flera hundra år gammalt yrke och vårt sliperi har slipat knivar i 58 år (grundat 1965, nu i 3:e generation) till flera av Sveriges mest kräsna kunder som kockar, restauranger och slakterier. Våra knivslipare har alla lång erfarenhet och en av Sveriges bästa knivslipare övervakar verksamheten – Leif Kohlström som själv slipat knivar i 30 år och är 3:e generations knivslipare!
Över 350 000 knivar, saxar och andra föremål, i 10 000 -tals och åter 10 000 -tals Knivbrev fraktas årligen tryggt och säkert till och från oss i Täby för professionell grundslipning. Knivbrev är inte bara Sveriges utan även Världens största och modernaste sliperi med franchisetagare och dotterbolag i många Europeiska länder och även i USA (Florida, Naples). All logistik hanteras med väl utvecklade rutiner och med stöd av vårt egenutvecklade IT -system, streckkodsläsning och tillhörande kvalitétsrutiner och stickkontroller.
Idag är vi Sveriges största knivsliperi med över 225.000 privatkunder och företag.
Se vår film med stjärnkocken Mattias “fredagskocken” Larsson där Mattias beskriver denna skillnad
.
Att grundslipa en kniv innebär att vi återställer den till nyskick – vi bygger upp en ny grundegg. Det är detta en professionell knivslipare gör. Hemma underhåller man sina knivar med bryne eller en hemmaslip. Detta är något vi alltid rekommenderar våra kunder men man skärper endast eggen med ett bryne!
”Skärpning med brynstav kan du göra ofta, nästan varje gång du tar fram din kniv. Slipning däremot behövs bara när skärpningen inte längre räcker till – när kniven känns slö och inte är lika rolig att använda. Skärpning är enkelt. Även underhållsslipning går att göra själv, med en knivslip för hemmabruk. När inte heller det räcker är det dags att anlita ett proffs. ”
Traditionellt sett letar man ofta upp en knivslipare i närheten av där man bor när man ska slipa knivar. Detta kan vara en lokal kemtvätt eller en professionell knivslipare beroende på vad (om någon) som finns i en närhet. Det vanligaste är däremot att det inte finns något sliperi kvar i närheten av där man bor. Detta resulterar i att man ger upp och knivarna börja samla damm.
Fördelen med Knivbrev är att vi skickar hem allt du behöver! Detta gör att du sliper gå längre än till gula lådan för att posta dina knivar till oss (eller lämna via postombud). Det är tryggt och säkert och för 100% försäkrad transport erbjuder vi även REK -försäkring. Här kan du läsa hur allt fungerar med Knivbrev.
Förr i tiden åkte så kallade skärslipare runt i byarna och slipade privatpersoners knivar. Detta yrke har idag nästan försvunnit kanske pga. billiga -IKEA och en snabbmatskultur som varade i nästan 30 år. Idag är däremot matlagningsintresset högre än någonsin och allt fler investerar i fin köksutrustning där knivarna är det mest centrala och viktigaste redskapet i köket. På restauranger är ofta knivarna kockens enda personliga tillhörighet. Problemet för privatpersoner är dock att de nu har bra knivar men nästan ingenstans att vända sig för att få dem grundslipade 1-2 gånger per år vilket alla knivar (även billiga) behöver. När grundeggen är nersliten behöver helt enkelt en ny slipas upp. Detta är inget en knivslipare kan göra med bryne eller en hemmaslip utan kräver professionell utrustning.
Såväl förr som nu så har det funnits 2 typer av knivslipare, professionella knivsliperier (som Knivbrev) och skärslipare. Skillnaden är att ett professionellt sliperis verktyg och maskiner väger flera ton varför de självklart inte går att flytta runt så som en liten slipsten eller eldriven hobbyslipmaskin. Skillnaden märks tydligt på slipresultatet då våra knivar kan slipas i en svepande rörelse utan att hettas upp (förändrar inte knivens molekyler och får en jämnare ny grundegg).