Nej, tyvärr slipar vi inte keramiska knivar. Anledningen är att en stor del av dem aldrig går att få bra igen likt stålknivar. Stålknivar kan man tunna ut vid behov. Keramiska knivar spricker om man försöker och därmed har de en begränsad livslängd.
Om du inte blir 100% nöjd med slipningen så ska du höra av dig! Vi erbjuder dig alltid 100% nöjd-kund-garanti och därigenom helt gratis omslipning av vår slipmästare om du inte blir nöjd! Du måste då höra av dig inom 14 dagar och innan du börjat använda kniven/knivarna. Knivar som bär tydliga märken av de har skärpts eller använts flitigt innefattas ej av denna garanti. Garantin bygger på att du undersöker dina knivar så snart du får dem i retur och därefter hör av dig innan du börjar använda dem så att vi får möjlighet att kontrollera dem direkt och låta sliparen gå igenom dem tillsammans med vår slipmästare.
Även om det är ovanligt så händer det att vi måste slipa om en kunds kniv. Då tar vi in kniven, dokumenterar klagomålet, kontrollerar och dokumenterar slipvinklar med lasermätare och därefter slipar vår slipmästare om kniven så att du ska bli nöjd denna gång!
Några saker att tänka på före omslipning och som inte alla känner till:
Nej vi slipar alla typer av knivar som t.ex. jakt-, fiske och friluftsknivar m.m. Vi slipar även saxar, kvarndelar och träsnidesverktyg. Vi slipar däremot inte renodlade vapen som t.ex. stiletter och liknande knivar. Vi slipar heller inte buköppnare (används för jakt) då de sällan blir bra.
Se gärna priser och väl där – rubriken “Övriga sliptjänster” för olika typer av föremål vi slipar!
Som professionellt sliperi så slipas alltid klacken ner om du som kund inte uttryckligen meddelar oss något annat. Många privatpersoner kallar klacken för “pekfingerskydd”. Med tiden så slits eggen och blir mindre. Om man inte slipar klacken på en sådan kniv kommer inte hela eggen kunna ta i skärbrädan. Som privatperson kan man tycka att detta blir fult men det är så knivar med klack måste slipas varför man måste höra av sig i förväg om man inte önskar få den slipad. En del privatpersoner upplever även att klacken nu blir vass och att det finns en risk att man skär sig när den slipas. Detta stämmer men beror på att man då håller sina fingrar helt fel. Vill man nu inte ha klacken slipad så går det självklart bra att meddela oss detta. Det ska då ske skriftligen via mail i god tid före det att kniven kommer in så att vi hinner göra en notering om detta i ditt ärende.
Obs! Ibland händer det att vi inte slipar en klack om vår slipare eller slipmästare misstänker att den kan vara ihåliga. Vill du att vi slipar klacken ändå så gör vi självklart det men behöver då få godkänt av dig att detta är ok. Skicka oss i så fall ett mail kring detta!
Bilden nedan illustrerar vad som sker med en kniv när man inte slipat klacken:
Nej självklart inte. Som professionellt sliperi i 3:e generation med Leif Kohlström i spetsen med 27 års egen erfarenhet så anpassas självklart slipvinkel till varje kniv. Japanska knivar slipas normalt i 10-15 graders vinkel (per sida). Mjukare Europeiska knivar slipas i 15-25 grader.
Det vanligaste misstag privatpersoner gör är att de väntar för länge med att skicka in. Detta beror ofta på att de tror att kniven är vassare än den är. Om du skärper/bryner upp din kniv och försöker sliza ett A4 papper i smala strimlor är kniven fortfarande vass. Om kniven hackar sig igen pappret trots att du försökt skärpa den så behöver den skickas in för grundslipning.
Nej tyvärr inte. Vårt bästa tips är att kontakta en lokal möbelsnickare/finsnickeri och höra med dem om de kan hjälpa dig (för knivar med trähandtag). Knivar i plast känner vi inte till någon alls som kan lösa. Det finns även 1000 -tals knivmakare i Sverige som kanske kan hjälpa dig att göra ett helt nytt handtag.
Ja det går att räta ut. Om den är rejält böjd (ex. i spetsen) kan den gå av när vi försöker räta ut den. Då slipar vi istället fram en ny spets åt dig. När man rätar ut en kniv görs detta för hand. Det betyder att den blir rak men aldrig 100% rak. Vi strävar efter att du inte ska kunna märka tidigare böj med blotta ögat men helt rak blir den aldrig!
Ja inga problem. Man kan aldrig svetsa på stål då varje tillverkas stålblandning är en hemlighet (samt då detta skulle ta enormt mycket tid). Däremot slipar vi fram en ny spets. Här kan du kika på en mängd före- och efterbilder på knivar som råkat ut för både det ena och det andra
Nej absolut inte! Detta är tyvärr en mycket vanlig missuppfattning. Trivs man med sina knivar bör de slipas. Billigare knivar har ofta ett bra stål. Att de är billiga beror istället på att man sparat in pengar på själv slipningen när de var nya. De slipas då på robotar vilket kan låta bra men inte ger ett särskilt bra resultat! Varje kniv är unik och behöver därför slipas på lite olika sätt (även samma fabrikat och modell). Detta kan inte en robot avgöra varför de är inställda på att ge en så ok skärpa och egg som möjligt. När en slipmästare slipar en billig kniv får du den i retur betydligt bättre slipad än den var som ny och därav är det bättre att skicka in den för grundslipning än att köpa ytterligare en ny med lika dålig slipning!
Du når oss enklast via mail – info@knivbrev.se. Vi svarar normalt samma dag men vid hårt tryck så kan det tyvärr ibland ta ett par dag.
Måndag – Fredag: 08.00 – 16.00
Lördag och Söndag – Stängt
Röda dagar – Stängt
Du är självklart även välkommen att lämna dina knivar på plats hos oss i Täby (Parmvägen 8, se nedan). Notera då att vi har lunchstängt mellan 12.00-13.00!
Nedan finner du vår besöksadress där du självklart är hjärtligt välkommen att lämna in och vänta kvar en kort stund tills dina knivar är slipade, vi bjuder på kaffe! Då slipper du självklart även betala frakt!
Knivbrev AB
Parmvägen 8
187 53 Täby
Vårt organisationsnummer är: 556922-1947