Catarina König
Catarina blev Sveriges mästerkock 2016 och tog hem titeln i Decenniets mästerkock 2020. Hon har även gett ut tre kokböcker: Varje dag är en fest, Mat med guldkant och Smårätter med guldkant. Hennes filosofi är att varje dag kan förgyllas av livets goda – en vällagad måltid, ett glas vin, en promenad eller tid med familjen. Som trogen kund hos Knivbrev sedan många år vet Catarina hur viktigt det är med riktigt vassa knivar i köket – ett självklart verktyg för både smak och precision.
En smakrik och lättlagad pastarätt med krämig sås, saftig ryggbiff och en touch av cognac. Perfekt till helgmiddagen som vardagen!
Ingredienser (4 portioner)
400–500 g färsk tagliatelle
300–400 g ryggbiff
8–10 skogschampinjoner
0,5 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1-2 vitlöksklyfta
3 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalv- eller oxfond
1,5–2,5 msk cognac
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 msk färsk hackad timjan
Smör och rapsolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Färskriven parmesan
Färsk basilika
Förbered grönsaker och kött:
Strimla ryggbiffen grovt. Salta, peppra och ställ åt sidan. Skär svampen i klyftor, strimla lök och paprika. Finhacka vitlöken.
Stek grönsakerna:
Fräs svampen i en het stekpanna utan fett tills vätskan släpper och kokar bort. Tillsätt en klick smör och låt svampen få färg. Lägg i lök och paprika och fräs tills de börjar mjukna. Tillsätt vitlök.
Koka ihop såsen:
Häll i crème fraîche, grädde, fond, cognac och rödvinsvinäger. Låt såsen sjuda i några minuter tills den blir krämig. Smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
Koka pastan:
Koka tagliatellen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av och spara gärna lite av pastavattnet.
Stek ryggbiffen:
Hetta upp en gjutjärnspanna med lite rapsolja. Stek köttet på hög värme – tills det får fin färg.
Blanda ihop:
Vänd ner ryggbiffen i såsen tillsammans med den nykokta pastan. Späd eventuellt med lite pastavatten om det behövs för att få rätt konsistens.
Servera:
Lägg upp pastan på tallrikar, toppa rikligt med riven parmesan och färsk basilika. Redo att serveras!
Smaklig måltid!