Vi tar emot och slipar upp ny grundegg på över 3 500 Globalknivar från privatpersoner och professionella kockar per vecka! Detta gör oss till Sveriges och även Europas största sliperi av just Globalknivar vilket är de absolut vanligaste varumärket vi slipar. Vi kan också både slipa eller tanda om Globals brödknivar till perfekt nyskick.
Vi kan även omprofilera (laga) trasiga Globalknivar med avbrutna toppar eller bortslagna flisor från eggen (se bildexempel längre ned).
Klicka här för att komma till våra priser.
“Skärpning med brynstav (kallas även skärpstål – vår anmärkning) kan du göra ofta, nästan varje gång du tar fram din kniv. Slipning däremot behövs bara när skärpningen inte längre räcker till – när kniven känns slö och inte är lika rolig att använda. Skärpning är enkelt. Även underhållsslipning går att göra själv, med en knivslip för hemmabruk. När inte heller det räcker är det dags att anlita ett proffs.“
En privatperson behöver grundslipa sina Globalknivar minst 1 men helst 2 gånger per år (snittkunden) förutsatt att man underhåller dem med ett bryne med jämna mellanrum. Annars behöver man skicka in dem mer ofta. En Globalkniv är hård men inte i närheten så hårda som många privatpersoner tror! Efter 1 års regelbundet användande hjälper det inte hur mycket du än sliter med ditt bryne (keramiskt- eller diamantbryne rekommenderas för Globalknivar). Eggen är då borta och en ny grundegg behöver slipas fram – annars är kniven obrukbar.
Majoriteten av våra kunder tycker att sina Globalknivar blev bättre slipade och vassare när de kom i retur från våra slipmästare än vad de var som nya. Vi säger inte emot utan håller med till 100%! Läs gärna deras egna recensioner… Du finner 1000 -tals och åter 1000 -tals recensioner från kunder med Globalknivar på vår Facebooksida. Där har vi även totalt över 20 000 skriva recensioner och 34 000 rekommendationer från privatpersoner och professionella kockar. Är du det minsta tveksam så skicka in 1 kniv så får du se! Blir du inte återigen “rädd” för din knivs skäpa så har vi misslyckats och då slipar vi kostnadsfritt om dina knivar! Här har vi klistrat in några för dig som inte använder Facebook. Klicka på bilden för att förstora den:
Globalnivar är tillverkade av ett relativt hårt stål (CROMOVA 18) vilket gör att de kan hålla skärpan trots att de slipas i en brantare vinkel (cirka 10-15 grader per sida). Vi har slipat knivar sedan 1965, dvs. långt före Globalknivar ens fanns! I Japan anses en Globalkniv vara en bra standardkniv men i Sverige tror många att det är något speciellt med dem – nästan magiskt – som skulle göra dem svårare eller ibland omöjliga att slipa. Så är det med andra ord inte! Det är tvärtom en mycket enkel kniv att slipa för en professionell slipmästare.
Knivbrev är idag Europas största och även ett av de äldsta och mest välmeriterade knivsliperierna i Sverige med flest professionella kunder. Själva sliperiet grundades 1965 och vi har slipat många 100 000 -tals Globalknivar genom åren – du kommer med andra ord inte att bli besviken! Vi slipar däremot en högre egg än vad din Globalkniv hade som ny vilket även övriga sliperier gör.
Globalknivar behöver precis som alla knivar en ny grundegg när eggen blir så pass nersliten att brynet eller hemmaslipen inte längre gör någon nytta eller då kniven endast håller sig vass i några skär. Alla knivar, oavsett märke måste skärpas. Efter 1-3 veckor från grundslipning kommer det börja kännas slöa igen. Då räcker det med 3-4 drag med brynet per sida. Efter 3-6 månader behöver du börja kämpa med 10-15 drag per sida och efter 1 år hjälper det som sagt inte hur mycket du än sliter. Vidare håller inte ett bryne för evigt! Ett keramiskt bryne har gjort sitt efter 2-3 år och behöver då bytas ut. Dvs. du kan jämföra ett bryne med ett mycket fint sandpapper som självklart slits med tiden.
Beställ hem ditt Knivbrev idag så får du hem det med posten nästföljande vardag. Du väljer själv om du vill skicka in dina Globalknivar som rekommenderad post (REK) eller som vanligt vilket även är tryggt och säkert. 97% av våra kunder väljer inte att skicka in som REK. Klicka gärna här för att läsa mer om vad du får hem och hur allt fungerar!
.
.
.
Globalknivar är av relativt hårt stål vilket gör att ett vanligt skärpstål (bryne av stål) inte biter – du sliter/täljer mer på slipstålet än på kniven. Det du behöver för att underhållsslipa en Globalkniv är ett keramiskt skärpstål eller ett diamantbryne. Läs gärna mer om skillnaden mellan underhålls- och grundslipning under menyn “Varför grundslipa?“.
CROMOVA 18 är Yoshikins egenutvecklade rostfria stål för Globalknivar. Man har använt samma stål sedan 80 -talet. De 2 första bokstäverna i namnet “CR” betyder att det ingår krom i legeringen. “MO” står för Molybden och “Va” är för vanadin. Exakta kemiska sammansättning är okänd, med undantag för 18% av krom i stålet och det är det som siffran 18 står för.
En kniv med avbruten topp eller djupa hack i eggen är ingen match för våra slipmästare . Du kommer få Globalknivarna i nyskick, dock något smalare beroende på hur mycket material vi behöver avverka. Vi tar dock aldrig bort mer material än nödvändigt!
Varje vecka lägger vi upp ”Veckans värsta kniv” i vår Facebookssidas fotoalbum.
Svaret är självklart nej, men man behöver ju kanske inte fler Globalknivar även om det är en bra kniv. När du t.ex. skär kött rekommenderar vi att du har en kniv för att putsa kött och en annan för att skära det. Du ska alltid sträva efter långa och fina snitt och därför använda vassa knivar. Du ska även använda rätt kniv till rätt arbetsuppgift. En kort liten kniv är inte optimalt att dela en tjock köttbit med och en stor kraftig Globalkniv är inte heller optimalt att putsa bort senor från kött med.
Mjuka Globalknivar är de man använder för att filea fiskar. Att de är mjuka beror på att du enklare ska kunna skära runt ben och därmed inte slöa ner din Globalkniv mer än nödvändigt så att du ska slippa lämna in den för slipning alltför ofta. Det finns även olika flexibilitet på Globalknivar och det är högst personligt vilken flex du bör köpa. Du bör helst ha 2 olika fiskknivar för att kunna utföra alla typer av skärjobb.
Benen i fåglar är hårda. Det gör att du snabbt sliter ut eggen på en tunn Globalkniv. Därför bör du använda en kniv av betydligt grövre stål vilket även Global har i sitt sortiment. Då behöver du inte slipa Globalkniven lika ofta. En tillagad fågel bör däremot skäras med en något mindre kniv då köttet är väldigt sprött och lätt slits av med en för grov kniv (när du t.ex. försöker skära runt ben).
Globals brödkniv är tandad, svårare än så behöver inte valet vara. Ett bra stål som håller länge men förr eller senare behöver Globals brödkniv också slipas. Då kan vi hjälpa dig att slipa tänder på brödkniven eller bara slipa upp den om tänderna fortfarande är okej. Tänderna gör att du sågar igenom brödets skorpa och då undviker du att mosa brödet när du skär.
En Globalkniv för grönsaker är ofta rätt stor och kan tyckas lite otymplig. Du får träna lite på att använda den innan du får in snitsen. När man skär lök eller tomat bör du däremot välja en mindre kniv. En bra tomatkniv har ofta tänder. Skalkniven från Global är just till för att skala. Rotfrukter bör skäras med en större Globalkniv.
Globalknivar är som ovan beskrivits gjorda i ett unikt och mycket hårt stål. Det gör att eggen håller skärpan längre än Europeiska kockknivar som ofta är tillverkade av mjukare stål. Detta betyder dock inte att Globalknivar inte behöver slipas, tvärtom så kan de vara mycket svåra att slipa upp själv då stålet just är väldigt hårt.
Global rekommenderar att man med jämna mellanrum slipar knivarna med en våt- eller keramisk slipsten. Mellan slipningarna är det rekommenderat att man använder Globals fina keramiska eller diamantslipstav för att underhålla den vassa eggen. Man bör dock lämna in sina Globalknivar på slipning för att få maximalt resultat och lång livslängd.
1. Om du vill slipa din Globalkniv själv ska du börja med att lägga dina slipstenar i blöt i 20 minuter (minst).
2. Håll kniven så att bladet ligger mot slipstenen i 10-15 graders lutning. För sedan kniven fram och tillbaka över stenen med stadiga och mjuka rörelser. En bibehållen vinkel är det viktigaste här och du vet att du håller en konstant vinkel genom att lyssna att du får samma ljud var gång du för kniven fram och tillbaka mot stenen.
3. Slipa dina Globalknivar med slipstenen under 15-40 minuter beroende på hur sliten kniven är. Byt successivt till finare och finare slipsten (2-3 bör du ha). Slipdammet (geggan) som bildas när du slipar knivarna ska du EJ skölja bort, det är detta som gör dina knivar vassa!
Att lämna in sina Globalkknivar för slipning är det absolut bästa sättet att få dem slipade i perfekt form. Mellan grundslipningarna bör du använda keramiska eller diamantskärpstav för att underhålla eggen. Detta kan du köpa från Globalåterförsäljare eller köpa från annan leverantör. Du underhåller knivarna på precis samma sätt som med en traditionell skärpstål av metall. Diamantskärpstaven är mycket hårdare än den keramiska och ger tillbaka skärpan snabbare. När du slipar keramiska knivar så är det just en diamantskärpstav du ska använda och inget annat.
Använd aldrig skärpstavar i metall när du ska slipa Globalkniv – det kan förstöra dina knivar så att du måste lämna in dem onödigt snabbt.
En Sashimikniv är den japanska motsvarigheten till vad vi kallar Allkniv. Sashimikniven är väldigt användbar för det dagliga bruket och passar perfekt för att skära upp fisk, kött och grönsaker. Det långa och smidiga bladet på sashimikniven gör den även väldigt passande för att göra dekorationer med eller arbeta med fiskfiléer.
Låt oss slipa dina trötta Globalknivar så kommer du få tillbaka dem som nya – detta garanterar vi!